venerdì 8 aprile 2011

AL LAGO DI COMO

06.04.2011 - Castello di Vezio e la città di Varenna la cartina del lago di Como: Varenna városa és fölötte Vezio kastélya (a jobb oldali úton gyalogosan is megközelíthető, amint Varenna főterén a tábla is mutatja). A kastélyról bővebb info itt: www.castellodivezio.it
Lenno felől érkezünk..............
lent Varenna városa, a hegytetőn Castello di Vezio tornya látható.
Úticélunkat a kastélyt gyalogosan érhetjük el a parkolótól indulva majd Vezio csendes falucskáján keresztülhaladva.......................Un panorama splendida dal parcheggio. Una piccola passeggiata e raggiungiamo il Castello di Vezio.
Una trattoria nella città tranquilla............
Ahogy a tábla is hirdeti: Kerámiatárgyak és rakugyöngyökből készült ékszerek kaphatók ebben a kis boltban....( úgy látszik az üveggyöngyök mindig vonzanak engem, vagy fordítva? :-)

Castello di Vezio bejárata egy lépcsőnél található (tőle balra egy templom, jobbra egy kis temető van) Egész évben látogatható a kastély, a vendéglő pedig késő estig nyitva tart.
A lépcső után egy kaptató vezet a vendéglőhöz (belépőjegy itt kapható), balra a kastélyhoz tartozó, de nyitott olajfaliget...........és már látszanak a kastélytornyok is.


Gufo Artù (Artù a 2 éves Uhu a vendéglő épülete melletti röptetőben. Mivel fogságban született és nem tanult meg vadászni, a természetben nem élné túl. Társ nélkül él, mert eltartói nem szeretnének sok kis fogságban született baglyot tartani, ami teljesen érthető is.) un bel esemplare di Bubo bubo. Ha due anni, è un gufo maschio e pesa più di 3 kg.
közeledünk a kastélybejárathoz...............Feltárul a panoráma a Como-tóra, lent a mélyben Varenna városa.

Questi fantasmi!!!!!!

"Nel Castello di Vezio spesso vengono realizzate esposizioni di opere d'arte. Oltre alle statue già viste lungo il vialetto potete incontrare nel Castello i fantasmi, sculture bianche in gesso realizzate ogni anno in estate grazie a turisti che si offrono volontari mettendosi in posa dopo essere stati ricoperti di garza e gesso e rimanendo immobili per una ventina di minuti; trascorso tale tempo gli viene sfilata la scultura che rimane nel castello fino a quando la neve invernale la distrugge...."
A fordított Y alakú tó közepén Bellagio városa a félsziget csücskén, mögötte a távolban a Monte San Primo havas csúcsa (1882 m magas)
Szellemek itt-ott a kastélykertben........bővebben később.
balra a félsziget csúcsán a Villa Balbianello (Lenno), jobbra a hajótól a fehér épület a Villa Carlotta (Tremezzo) jól kivehető foltja.
ahonnan érkeztünk, egy fotó Lenno irányába..........


36O fokos panoráma a tóra, a kastélytorony tetejéről................
havas hegycsúcsok északi irányba fotózva...........



Nyaranta solymászversenyt rendeznek itt, így a kastélyban számos ragadozómadár nevelkedik (baglyok, sasok és egerészölyv is). Nel giardino del castello si può ammirare i rapaci (falchi, poiana e un Tyto alba si chiama 'Semola')

Romantikus kilátás a kastély egy kertkapuján át az olajfaligetre..........................

Két képeslap..................

Volt szellem nincs szellem. A szellemszobrok vállalkozó turisták gipszlenyomatai, akik nyaranta modellt állnak vagy ülnek a szobrok elkészítéséhez. A gézre üntött gipsz-szobrok időszakos kiállításnak is tekinthetők; a téli hó és fagy tönkreteszi az alkotásokat, hogy nyáron újak készülhessenek.

Visszafelé megnéztük a templomot is................

Hangulat......; ismeretlen arcok ellenére is itt mindenki köszönti a másikat az utcán.
A vasúti híd, amint Varenna városába ereszkedünk autóval a szerpentinen..
Szuvenír képeslapok a városból/ról.


A város főterén álló templom.


Villa Monastero egy képeslapról. A kertjét a tavaszi nyitásra éppen rendezték. Privát épület lévén csak a kert látogatható. Gyönyörű egzotikus növények láthatók itt, alig várom, hogy visszatérjünk megnézni.


Búcsúkép a tóról, Bellagio városával a túloldalon......................

Nessun commento:

Posta un commento